Nejúspěšnější šachová škola v ČR

Úspěšné školení trenérů III. a IV. třídy

Beskydská šachová škola je na základě schváleného projektu Šachovým svazem ČR pořadatelem školení trenérů III. a IV. třídy. První setkání posluchačů se svými lektory proběhlo v termínu 21. - 24. 8. Celkem o zapsáni mezi "trenéry" usiluje třicet uchazečů a hlavními přednášejícími jsou Evžen Gonsior (trenér I. třídy), Stanislav Jasný (II. třída), Pavel Benčo (II.třída) a Petr Záruba (rozhodčí IA).

V komentáři hodnotí první setkání Pavel Benčo.

 

Komentáře

Ve dnech 21. – 24. srpna proběhlo v prostorách SVČ Klíč školení trenérů III. a IV. tříd. Beskydská šachová škola ve spolupráci s Kraj Vysočina tak mohla přivítat na 30 nových potenciálních trenérů, kteří projevili zájem účastnit se těchto školení. Školení trenérů III. třídy se zúčastnilo celkem 12 osob a IV. třídy 18 osob z mnoha koutů Moravy. Beskydská šachová škola zde měla poloviční zastoupení a jsme velmi potěšeni, že se do tréninkového procesu dětí chtějí zapojit jak naši aktivní hráči – mládežníci i dospělí, tak i nově učitelky základních škol Frýdku-Místku, kde vstupujeme s výukou šachu. Účastníky byli hráči s různou šachovou výkonností a co je potěšující, účastnil se také jeden mezinárodní mistr, který odcházel na závěr velmi spokojený, že se dozvěděl mnoho cenných informací.

Lektory tohoto školení byli pan Evžen Gonsior, který se převážně věnoval psychologii, didaktice a pedagogice šachového výcviku, Stanislav Jasný, který poutavě přednášel koncovky, Pavel Benčo provedl účastníky strategií a taktikou a Petr Záruba předal zkušenosti z legislativy, práce s Chessbase a dalším využití PC techniky.

Jsme hrdí zejména na účast tak významného hosta jakým byl pan Evžen Gonsior, který má více jak  60-ti letou praxi s trénováním dětí, jeho přednášky vždy fascinovaly všechny studenty, v závěrečných diskuzích mu pokládali své dotazy a on jim vždy přívětivě a s maximální noblesou velmi rád odpovídal.

A to byste nevěřili, kdo nás přišel navštívit, více naleznete v přiložených fotografiích smiley.

Celé 4 dny utekly v příjemné atmosféře jako voda a závěrečný potlesk hovořil za vše, jsme rádi, že jsme mohli být součástí rozvoje dalších desítek nových trenérů, kteří budou vychovávat mnoho dalších talentů v ČR.

Nyní nastává pro účastníky čas samostudia, kdy všichni budou jistě pilně studovat a připravovat se na závěrečné zkoušky, také musí vypracovat seminární práci, věříme však, že po nabytých informacích to půjde skoro samo wink.

Na závěr bych chtěl poděkovat všem lektorům, zejména panu Gonsiorovi, který i v 83 letech vážil tak dalekou cestu do Frýdku-Místku a také všem posluchačům, že to s námi vydrželi.

Pavel Benčo