Nejúspěšnější šachová škola v ČR

Česko-Slovenská Extraliga žen 2017 - komentář kapitána

Naše šachová škola se může pochlubit ziskem další medaile! Tentokráte náš tým žen ve složení Kristýna Novosadová (FIDE ELO 2219)Martina Fusková (FIDE ELO 2154), Tereza Beluská (FIDE ELO 2006), a Kristýna Laurincová (FIDE ELO 1697) získal v "Československé Extralize družstev žen", která se odehrála ve dnech 13. 6. - 18. 6. ve Světlé nad Sázavou, stříbrný kov.

Jak viděl cestu za obhajobou mistrovského titulu kapitán týmu Pavel Benčo, to si můžete přečíst v komentáři.

 

Komentáře

Ve dnech 12. - 18. 6. 2017 proběhl po jednoleté odmlce další ročník Extraligy žen družstev. Tato soutěž je velmi zajímavá příležitost pro všechny ženy, aby změřily své síly a potkaly se v příjemném přátelském prostředí. Ne jinak tomu bylo i v letošním ročníku, pořadatel připravil skvělé podmínky a vše má jen jedinou kaňku a to sice, že se nepřihlásilo více družstev. Nebylo jednoduché poskládat letošní tým, protože Naty Kaňáková měla kolizi s turnajem a školními povinnostmi a Kristýna Novosadová již pracuje a nezbývá tak dovolená na šachové turnaje. Martina Fusková měla v posledním půlroce školní povinnosti a nehrála šachy, nedávno však absolvovala úspěšně maturitu-Gratulace! J Nakonec se vše podařilo domluvit a vyrazili jsme v sestavě: Kristýna Novosadová, Martina Fusková, Tereza Beluská a Kristýna Laurincová (Kika). Bylo domluveno, že Kristýna dorazí až v pátek po práci na poslední tři kola.

Po přihlášení všech družstev bylo zřejmé, že budou našimi největšími konkurenty hráčky ze Světlé nad Sázavou, ale i ostatní družstva věstila, že to nebude vůbec snadné. Hned v prvním kole jsme si vylosovali Světlou. Všechny partie byly velmi bojovné, byli jsme jen krůček od celkové remízy, kde Kika bojuje, seč jí síly stačí, ale nakonec prohráváme nejtěsnějším rozdílem 2:1. Tato prohra nás však nezlomila a poté v dalších dnech porážíme přesvědčivě 2,5:0,5 jak Žďár nad Sázavou, tak i Liptovskou šachovou školu. Ve čtvrtém kole hrajeme opět proti Světlé, nyní však již s čerstvou posilou Kristýnou. Fantasticky zahrála Terka a obětí figury se ujímáme vedení 1:0, v tomto momentu se hrají 2 vyrovnané partie a já pevně věřím, že to Světlé vrátíme a budeme bojovat o pátý titul v řadě. Bohužel však holky nakonec vybojují jen 0,5 bodu a je z toho jen celková remíza 1,5:1,5. Škoda přeškoda, tady chyběl již jen jeden správný tah… Ale takový už je sport a my musíme makat dále. Hned další den se holky zdravě naštvou a porážíme Žďár 3:0! A jelikož Světlá remizovala s Liptovem, stále žije naděje na titul, ale již to nemáme ve svých rukou. Poslední den jsme již nenechali nikoho na pochybách a opět vyhráváme 3:0 s Liptovem. Jelikož však Světlá vítězí 2:1, stává se celkovým vítězem. Na nás tentokráte tedy vyšlo 2.místo, a jak říká Jirka Kozel, každý den není posvícení J. Odjížděli jsme samozřejmě s ambicemi na titul, tak se o něj pokusíme opět v příštím roce.

Na závěr bych chtěl poděkovat všem holkám za bojovné výkony ve všech partiích a také za to, že vytvořily skvělou partu. Ve volných chvílích se tak hrál Bang a jiné hry a myslím, že jsme si to všichni parádně užili.  Jistě jsme byli také podporováni mnohými fanoušky, kteří sledovali on-line přenosy. Velký dík patří také Zdeňkovi Fialovi, který připravil pro hráčky profesionální zázemí a připravil památeční věcnou cenu, kterou jistě každá žena jednou využije.

Na další setkání se, dámy, těší Pavel