Nejúspěšnější šachová škola v ČR

1.liga - hodnocení sezóny 2013/14

Naše extraligová rezerva "B" tým pod vedením kapitána Zdeňka Holeksy v sezóně 2013/2014 skončila na 9. místě. Družstvo má na kontě 3x výhru, 2x remízu, 6x prohru, skóre 41,5 a 23 vítězných partií - tolik strohá čísla.

Přečtěte si hodnocení družstva i jednotlivých hráčů za sezónu 2013/14 od kapitána družstva Zdeňka Holeksy.

 

Komentáře

Tuto neděli skončila sezóna v 1. lize východ. Naším cílem byla záchrana a tento cíl se nám i přes drama v posledních kolech podařil. Přesto bych sezónu za úspěšnou neoznačil. Protože jsme se v posledním kole museli spoléhat na výsledky ostatních. V krátkosti teď popíšu průběh všech zápasů a po té bych rád řekl pár slov ke každému z hráčů.

V prvním zápase jsme se vydali do Starého města u Uherského Hradiště. K tomuto soupeři se nám jezdí dobře a beze sporu jsme pro tento tým velmi nepříjemným soupeřem. Zápas bych zhodnotil jako bezproblémovou cestu za výhrou. Po 4 výhrách přišly ještě 3 remízy a stejně jako o rok dříve zápas skončil našim vítězstvím 5,5-2,5.

Ve druhém zápase jsme přivítali Litovel a zde jsme byli mírným favoritem. Tento zápas se nám vůbec nepovedl a jen díky hromadě štěstí zápas skončil remízou, a když se díváme na konečnou tabulku soutěže, tak to byl klíčový bod pro záchranu.

Třetí zápas jsme odehráli ve Zlíně. S tímto soupeřem je zápas vždy nevyzpytatelný a výsledek je vždy ve hvězdách. Povedlo se nám téměř beze zbytku využít převahy na zadních šachovnicích a nakonec vyhráli nejtěsnějším rozdílem 4,5 – 3,5.

Další prvoligový víkend jsme vyjížděli do Pardubic a v rámci úspor jsme v sobotu předehrávali zápas s Chrudimí. Bohužel na tento dvojzápas jsme nemohli počítat s nejsilnější sestavou a tak jsem doufal v remízu s Chrudimí a s Pardubicemi se uvidí. Nejdříve jsme tedy hráli s Chrudimí, která postavila i silné hosty. Zápas se vyvíjel zajímavě a vypadalo to na vyrovnaný zápas. Na první šachovnici se Vojta Zwardoň snažil porazit velmistra a na mé šachovnici soupeř získal nespornou výhodu. Nakonec zápas dopadl po 4,5 hodinách výhrou Chrudimi 4,5-3,5 po 7 remízách a mé prohře. V neděli jsme hráli v Pardubicích a, i když jsme vyztužili sestavu o Sergeje Vesselovského, bojovali jsme znovu spíše o bod. Dá se říci, že znovu rozhodla moje partie, kdy jsem se pokoušel vyhrát, a v nadějné pozici byl soupeř vynalézavější a vyhrál. Zápas skončil výhrou nakonec postupujícího ze soutěže 3:5. Tento dvojzápas nás vrátil do reality a do boje o záchranu.

V prvním zápase v roce 2014 jsme hráli s Orlovou. Loňský zápas s tímto soupeřem rozhodla divoká poslední partie, kdy jsme měli z pekla štěstí a nakonec nám výhra pomohla k záchraně. Letos byl zápas stejně vyrovnaný a rozhodly až naše 2 chyby v časových tísních z jedné vyrovnané a jedné lepší pozice. Přišla tedy porážka v poměru 3,5-4,5.

V 6. kole jsme hráli superdůležitý zápas s TJ Ostrava. Zápas jsme museli vyhrát, ale nepřijeli jsme v nejlepší sestavě. Na poslední šachovnici zasedl Pan Holeček nejzkušenější hráč, který letos zasedl za prvoligovou šachovnici a osobně jsem měl obavy z jeho partie. Ve své podstatě, ale jeho výkon a sebevědomé zaříznutí soupeře předznamenalo celý zápas a konečnou výhru 5,5-2,5.

Kroměříž k nám zavítala v 7. kole. Zápas se pro nás vyvíjel víc než dobře a o konečném výsledku rozhodovala poslední partie. Kde jsem černými musel udržet koncovku. Pozice měla několik možností, jak se stát remízovou a nakonec jsem našel i cestu, jak ji prohrát a zápas skončil jen 4:4.

V dalším kole k nám přijelo družstvo z Dalešic. Soupeř je to velmi silný a čekal nás těžký zápas. Bohužel ani v nejsilnější sestavě jsme nedokázali zápas vyhrát, i když v průběhu šance byly. Konečný výsledek 3-5. Nám naznačil, že se vše rozhodne až v posledním kole na domácím kolbišti v přímém souboji s konkurentem z Lokomotivy Brno.

Nejdříve jsme, ale jeli do Brna se pokusit sebrat největšímu favoritu soutěže aspoň bod. Po velmi bojovném výkonu všech jsme nakonec odešli s debaklem 1,5-6,5. Byl to zajímavý zápas od začátku a hlavně na prvních 3 šachovnicích byly k vidění pěkné partie.

Poslední kolo jsme měli několik variant záchrany. Nakonec jsme v zajímavém zápase utržili porážku 3,5-4,5. V tuhle chvíli jsme byli odkázáni na počínání Pardubického týmu. Naštěstí si ten nenechal ujít postup do extraligy a nám tím zachoval prvoligovou příslušnost i pro další sezónu.


Vojta Zwardoň
Vojta odehrál všech 11 kol.  Soupeři až na jednu výjimku měli větší elo a z toho bylo 5 velmistrů. Měl jsem trochu obavu, že partie budou divoké a nepřehledné, ale myslím si, že Vojta po loňské sezóně v extralize udělal v kvalitě partií ohromný skok a už se těším na další sezónu s ním v družstvu. Vojtův konečný výsledek byl 5 bodů z 11 kol.

Vojta Rojíček
Vojta odehrál podivnou sezónu. Vždy spolehlivý hrající s malou mírou rizika Vojta asi cítil větší zodpovědnost a snažil se soupeře lámat. Nakonec z toho bylo „jen“ 3,5 z 9. Na druhou stranu skoro všechny body přišly v důležitých zápasech, kdy jsme bodovali. V extralize Vojta uhrál velmistrovskou normu, tak doufejme, že příští sezóna v Béčku bude pro Vojtu podobně úspěšná.

Sergej Vesselovsky
Sergej je pevný hráč a naším týmem žije. Nakopl nás hned v prvním kole, kde jistil výhru družstva. Prohru si připsal v Pardubicích, kam se dopravoval poměrně krkolomně, aby nám pomohl. Zbytek partií remíza 3,5/7. Sergej vnáší do družstva nadhled a pozitivní energii. Škoda, že nám nemohl pomoci v ligovém finiši.

Standa Jasný
Zástupce kapitána odehrál všech 11 partií. Souhrnný výsledek byl 6,5 bodů. Standa jistě chtěl více, ale soupeři nechtěli pustit celý bod a houževnatě bojovali. Jednu prohru utržil taky, ale bylo to s velmistrem. Standa je výrazným tmelícím prvkem družstva, protože 90% hráčů bylo jeho svěřenci.

Kuba Rabatin
Kuba je jistotou našeho týmu. Jeho 2 prohry jsme dokázali eliminovat a zápasy vyhráli. Remizoval s nejlépe bodujícím hráčem celé soutěže. Vždy vnesl do každého zápasu naději na bodový zisk družstva. Chyběl na dva zápasy, tak jeho celkový výsledek je 5,5/9.

Míša Kubík
Míša se šachům věnuje s velkým úsilím. Jeho postavení na 6. desku určitě vzbudilo debaty, ale Míša potvrdil, že v 1. lize může hrát důstojně. Při jeho mládí už se těším, co bude předvádět příští rok. Závěr sezóny se úplně nevyvedl výsledkově, ale to jistě přispěje k další chuti k tréninku. Míša uhrál 3 body z 8 kol.

Tomáš Pecha
Tomáš studuje na Slovensku a v posledních zápasech ho stihla viróza, tak pomohl jen ve 3 zápasech. Byl i tak u 4 bodů družstva a škoda nadějné pozice s Dalešicemi. Tomáš vždy žije s týmem, i když toho moc neodehraje a je škoda, že neodehrál více partií.

Zdeněk Holeksa
Sám sebe je těžké hodnotit. Výsledek 5 z 11 je poměrně slabší. Je pravda, že jsem se snažil jít víc do rizika. Někdy to bohužel nevyšlo. Špatný okamžik byl v zápase s Kroměříži, kdy stačila remíza ke 3 bodům, ale chyba rozhodla jen o remíze 4:4.

Kuba Maciček
Kuba odehrál první zápas ve Starém Městě u Uherského Hradiště, kde asi byl trošku nervózní a nepustil se do zápletek a udržel remízu. Po té ještě přišly 2 remízy v Chrudimsko-Pardubickém dvojzápase. Kuba pracoval hodně do školy, tak více už nepřispěl k záchraně. 1,5/3. Doufejme, že bude mít chuť v příští sezóně do základu.

Magda Miturová
Magda letos začala studovat v Praze a změna a začátek školy byl vidět i na šachových partiích. S Litovlí se ji partie moc nepovedla v časovce. V Chrudimi spolehlivě zremizovala. S Pardubicemi spadla do přípravy a za stolem už nevymyslela únikovou cestičku. 0,5/3. Věřím, že se Magda už v Praze zaběhla a znovu šachy půjdou vzhůru.

Jirka Kozel
Naše druhá mladá puška. Na kvality Kuby Rabatina zatím nedosáhne, ale vzadu si svoje spolehlivě odehraje. Za letošních 3 bodíky z 6 partií může být Jirka jistě spokojen, i když si myslím, že sám chtěl pomoci ještě více.

Pavel Benčo
Pavel odehrál poslední kolo, kdy jsme bojovali o záchranu. Dostal pěknou pozici, ale dle mého názoru ji chtěl dovést do výhry příliš precizním způsobem a někde po cestě se stala chybička. Je škoda, že Pavel nehraje častěji, určitě by družstvu pomohl. Nejenom body, ale hlavně přístupem k partii.

Vladimír Holeček
Pan Holeček je ročník narození 1936. Obecně se říká, že s věkem šachista ztrácí svou šachovou sílu. 1,5/3 v druhé nejvyšší soutěži v České republice dokládá, že pro pana Holečka toto neplatí. V zápase s Chrudimí udržel soupeře na uzdě a zaknihoval remízu. Ve stěžejním zápase roku 2014 pro naše družstvo doslova přejel soupeře a zatroubil k útoku na 3 body v zápase. V Brně hrál černými s o 200 ELO bodů silnějším soupeřem a pozice nebyla bez šancí na záchranu.

Marťa Fusková
Marťa tím, že je z Jížní Moravy, tak se k nominaci protlačí obtížněji, zvlášť když proti vlastním hrát nechce. Nastoupila tedy až v Brně na půdě Durasu. Odbyla si svoji prvoligovou premiéru a já jsem byl zvědav, jak se s tím popere. Marťa už je dle mého hotová hráčka a doufám, že ji budu moci v příští sezóně použít k vyztužení našich řad častěji.

Natálka Kaňáková
Premiéra v 1. lize skončila přesvědčivou výhrou. 2. Partie byla taky nadějná, ale chyba v časovce rozfoukala pozici do ztracena. 1bod ze 2 partií. Jsem zvědav, kdy se začnu bát o místo v sestavě.